Cheita incrucisata – unirea manuala a bucatilor de material pentru ie

Cusături populare din România-Cheiţa încrucişată

Cheițele- Sunt punctele cu ajutorul cărora se unesc două bucăți de pânză. Ele sunt folosite la încheiatul iilor, bluzelor (în stil românesc) , cămășilor bărbătești, cuverturilor, fețelor de masă și la orice obiect textil care trebuie să fie din două bucăți, sau dacă e nevoie să unim două cusături spre a realiza o anumită formă, mânecă etc.

Cheițele sunt deosebit de decorative. Ele se lucrează cu ață de brodat colorată în nuanța motivelor de pe obiect sau de culoarea materialului pe care îl unim. Unele cheițe sunt simple, altele mai complicate. Cele mai multe cheițe se lucrează cu croșeta și se realizează adevărate dantele.
Pregătirea materialului textil- Pentru ca încheiatul unui obiect să iasă cât mai frumos, vom pregăti marginile materialului prin realizarea unui tiv cu găurele sau printr-un simplu rulou. Dacă marginea materialului textil este regulată, o vom lăsa așa cum se găsește. Pe o hârtie lungă de circa 25-30 cm, împăturită în patru, cu o lățime de 2-3 cm, însăilăm cele două laturi ale materialului pe care le avem de încheiat, cu distanța între ele de 0,3-0,5 cm cât vrem să fie de lată cheița. În felul acesta se va lucra corect fără ca o margine sau alta să se încrețească, iar punctele vor fi regulate.
Cheița încruțișată- Se lucrează de la stânga la dreapta, lucrând câte un punct de feston când pe o margine a pânzei când pe cealaltă. În felul acesta se unesc cele două margini. Punctele se fac la distanța de 4-5 fire unul de celălalt, iar din marginea pânzei se iau pe ac 2-3 fire. Se lucrează astfel pe toată lungimea dorită.

fragment preluat din: Cusături populare din România
de: Virginia Smărăndescu-Arișanu
Editura Tehnica-1978

(Source – http://alerimsdiary.blogspot.ro/2011/07/cusaturi-populare-din-romania-cheita.html)

3 thoughts on “Cheita incrucisata – unirea manuala a bucatilor de material pentru ie

  1. I just wish I read this language so I could read about you. Where are you in our great and wonderful world? And thanks for following my blog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s