via The Schubert dressing – an innovative experience from France — EAPC Blog
Pansamentul Schubert – o experiență inovatoare din Franța
În această nouă serie, The Arts in Palliative Care, vrem să analizăm modul în care arta poate fi plină de forță și eficientă într-o unitate de îngrijiri paliative, în adresarea problemelor practice, psihologice, sociale și spirituale cu care se confruntă pacienții la finalul vieții.
Astăzi, Claire Oppert, violoncelistă și art-terapeut, Unité douleur chronique et soins palliatifs, CHU Sainte Perine, Paris, Franța, explică modul în care muzica contribuie la ameliorarea anxietății și durerii pacienților din timpul unor proceduri dureroase.
După ce m-am format în trei discipline diferite, am intrat în domeniul îngrijirii paliative în 2011, jucând trei roluri: violoncelist (Conservatorul din Moscova), filozof (un masterat la Universitatea Sorbonne, Paris) și art-terapeut (Facultatea de medicină din Tours). După o experiență îndelungată cu pacienți care suferă de autism sau demență, cercetările mele se îndreaptă acum spre pacienții aflați la finalul vieții.
Numele, „Pansament Schubert”, a fost inspirat de o sesiune muzicală improvizată împreună cu o pacientă de 84 de ani. Doamna suferea de o durere intensă în timpul anumitor manevre de îngrijire, dar a simțit o ameliorare substanțială în timp ce mă asculta interpretând pasajul lent al celui de-al doilea Trio de Schubert la violoncel. Acest experiment creativ a condus la desfășurarea unui studiu deschis, prospectiv, non-randomizat comparativ, condus de-a lungul a 4 ani, și în care au fost incluse 107 proceduri dureroase de îngrijire, precum pansamentele elaborate, băile la pat, spălatul părului, montarea de dispozitive intravenoase sau sondajul vezical, dificultățile de mobilizare a pacienților sau băile terapeutice.
Folosind o scală validată, asistentele au evaluat comunicarea și durerea în timpul sesiunilor de îngrijire în zile alternative: într-una cu acompaniament de violoncel, și în una – fără. Ameliorarea durerii a fost cuprinsă între 10 și 50% după o sesiune de aplicare a „pansamentului Schubert,” demonstrând astfel eficiența acestuia ca un analgezic non-medicamentos.
În ciuda dificultăților administrative, considerăm că impactul emoțional al muzicii este benefic atât pentru pacient cât și pentru îngrijitorul care administrează tratamentul. Aducerea pacientului și a îngrijitorului său în contact cu arta prin muzică ușurează anxietatea pacientului și ameliorează totodată și nivelul de satisfacție și starea de bine psihologic a îngrijitorului.
Pentru a dezvolta propria mea înțelegere a experiențelor pacienților din timpul sesiunilor de terapie prin muzică, am efectuat un studiu retrospectiv, explorator și calitativ bazat pe analiza metodică a cuvintelor exprimate de 250 de pacienți.
Comentariile pacienților după aplicarea „pansamentului Schubert”
„E atât de frumos. N-am cuvinte.”
„Îmi simt corpul și inima cum pulsează.”
„Mă face să mă simt bine pe dinăuntru.”
„Simt cum mi se înviorează sufletul.”
„M-au podidit lacrimile, sunt vindecătoare.”
„Muzica ta mi-a umplut tăcerea.”
„Ne ține uniți.”
„Era exact ce-mi lipsea… o frântură de cer.”
„Oare nu ai putea veni în fiecare zi… poate că așa aș putea trăi puțin mai mult.”
Ușurare, exprimată cu o satisfacție autentică a simțurilor. În ciuda complexității experiențelor fiecărui pacient, o „înnoire existențială” despre care ei vorbesc ca fiind „adânc, înăuntru,” pare să transpară din multe din impresiile de mai sus. În timpul acestei pauze muzicale pe care am împărtășit-o, pacienții au descris de asemenea o mișcare de unificare în timp și o renaștere posibilă a relațiilor lor de familie. Această experiență reală, mediată de muzică, și interacțiunea umană, pare de asemenea o înviorare a dorinței de transcendent.
Link-uri și resurse
- Contactați-o pe Claire pe email.
- Videoclipuri:
RTS – Un violoncelle pour soulager la douleur.
France 5 – Le Magazine de la santé : La musique pour apaiser la douleur. - Articol despre ce spun pacienții în timpul sesiunilor de terapie prin muzică.
- Citiți abstractele celor trei postere prezentate de Claire la al 15-lea Congres Mondial EAPC din 2017 în Cartea Abstractelor EAPC 2017
- Ce spun pacienții în timpul sesiunii de terapie prin muzică: un studiu de explorare.
- O experiență de art-terapie: stimularea capacității reziduale a pacienților cu demență.
- PANSAMENTUL SCHUBERT: Stimulare muzicală și impactul ei asupra procedurilor dureroase din îngrijirea paliativă.