Patina timpului

sursa – Vulturesti

Cât de uzată ţi-e inima? Unele lucruri devin mai frumoase odată cu alunecarea timpului peste ele, patina… auriul din inimă nu străluceşte nicicând mai frumos ca atunci când ai învăţat să iubeşti, pe câte unul mai mult decât pe altul, dar mai cu seama ai învăţat să iubeşti pe cel ne-iubibil, sau greu de iubit. Pe cel „aproape”… că pare la fel de importantă porunca asta ca alta alăturată ei – să iubești pe Domnul Dumnezeul tău… am ajuns azi aici rătăcind prin alte cotloane. Mda.

Sunt alte lucruri care își ascund frumusețea tocmai odată cu trecerea vremii, și trebuie de data asta să se schimbe lumina în sufletul (sau ochiul) tău ca să le vezi strălucirea aparte. Obrazul bătut de vânturi și lacrimi. Pielea pantofului purtat prea mulți ani, marcat de trecerea piciorului meu strecurat înăuntru, schimbat pentru totdeauna nu atât de un calapod, cât de mine… dar cum se schimbă fața mea – trăsăturile inimii, alături de omul care mă cunoaște mai bine ca oricine altul, și după zeci și zeci de ani… semănăm tot mai mult. Și nu doar la tabieturi. Ci și la chip. Se transformă fața mea privindu-l zi de zi. Și în câte o noapte, pe furiș. Pentru că pe cât de chipeș e flăcăul și fecioara la cei 20 de ani ai lor, la început… pe atât de ușor îi treci cu vederea zeci de ani mai la vale. Pentru că și într-un moment, și în altul, e greu să le discerni sufletul de atâta frumusețe, sau de atâta bătrânețe.

Trebuie doar să știi să privești. Să vezi. Să cauți. Și, să aștepți lumina potrivită, înăuntru, ca să poți vedea deslușit în afară.

Întotdeauna o chestiune de perspectivă.

Mulțumesc, Doru!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s